Santander Leasing
Santander Leasing
De Waterman 7-a
5215 MX ‘s-Hertogenbosch
+31(0)73 850 47 50 - info@santanderleasing.nl

 keyboard_arrow_right
3041-rie-header-landingspag-calculatietool-2001x366px.jpg

Bereken hier de maandelijkse eigen bijdrage voor jouw zorgpersoneel

Geschreven door op 03-08-2021

Goed werkgeverschap in de zorg is belangrijk. Je ziet immers graag dat je medewerkers met een goed gevoel komen werken. Betrokken, professioneel en goed opgeleid zorgpersoneel vormen het hart van jouw organisatie. Een manier om hieraan invulling te geven is het aanbieden van een leaseauto.

Iedere medewerker met een arbeidsovereenkomst (voor onbepaalde tijd), die dienstkilometers maakt om bijvoorbeeld cliënten te bezoeken kan in aanmerking komen voor een leaseauto.

We kunnen ons goed voorstellen dat je in deze fase benieuwd bent naar het financiële plaatje. Wat kost het jou, als werkgever in de zorgbranche, als je een leaseauto beschikbaar stelt? En wat is de maandelijkse bijdrage die je aan je werknemer kan doorberekenen?

De voordelen van een leaseauto voor jou en je werknemer in de zorg
Voordat we ingaan op de kosten van een leaseauto voor de werkgever én de werknemer willen we eerst nog even de voordelen van een leaseauto benoemen:

  • Je personeel rijdt in een nieuwe, comfortabele, schone én veilige auto. Betrouwbaar vervoer!
  • Er zijn geen onvoorziene kosten voor de werknemer.
    Geen onderhoudskosten, geen verzekeringskosten en geen wegenbelasting. Dit is allemaal in het maandelijkse leasebedrag inbegrepen. Ook de brandstofkosten!
  • De werknemer heeft geen financiering of eigen geld nodig voor de aanschaf van een leaseauto.
  • De schadevrije jaren van je werknemer wordt voortgezet bij schadevrij rijden gedurende het leasecontract.
  • Het aanbieden van een leaseauto via het Zorglease concept van Riemersma Leasing kost de werkgever niets extra’s. Het Zorglease concept is voor jouw zorginstelling minimaal kostenneutraal.

Wat is het verschil tussen bijtelling en eigen bijdrage?
Als je gaat kijken naar het kostenaspect kom je al snel 2 begrippen tegen: bijtelling en eigen bijdrage. De eigen bijdrage is niet hetzelfde als bijtelling. De bijtelling is namelijk het bedrag dat de fiscus rekent in verband met het privégebruik van een leaseauto. De eigen bijdrage is het bedrag wat de werkgever vraagt van de werknemer, omdat de werknemer ook privé gaat rijden met de auto. Wanneer de werknemer een eigen bijdrage betaalt vanwege het privé gebruik van de leaseauto, dan mag de werknemer het bedrag van de eigen bijdrage in mindering brengen op de bruto bijtelling. De eigen bijdrage van de werknemer zorgt binnen het Zorglease op Maat concept voor minimaal een kostenneutrale situatie voor de zorginstelling.

Berekening maandelijkse netto autokosten voor de medewerker
De totale netto autokosten voor de medewerkers in bovenstaand voorbeeld bestaan uit de eigen bijdrage en (een deel van de) bijtelling.

Wanneer je werknemer een eigen bijdrage betaalt vanwege het privé gebruik van de auto. Dan mag de werknemer dit bedrag in mindering brengen op de bruto bijtelling. De verrekening van de bijtelling en de eigen bijdrage vindt plaats op de salarisstrook. Zodra we starten met Zorglease op maat wordt dit eenmalig ingeregeld, zodat je hier geen omkijken naar hebt.

Hoe bereken ik de maandelijkse eigen bedrage?
We kunnen ons goed voorstellen dat je voor je zorgpersoneel makkelijk en snel duidelijk wilt hebben met welke maandelijkse eigen bijdrage zij rekening moeten houden als ze voor het Zorglease op Maat concept kiezen. Daarom hebben wij een rekentool ontwikkeld. Je vult hier het aantal zakelijke kilometers per jaar en het aantal privé kilometers per jaar in en je ziet direct de maandelijkse eigen bijdrage. Deze calculatietool ontwikkelen wij op maat, zodat in de calculatie rekening wordt gehouden met de voorwaarden die jij als werkgever stelt aan de eigen bijdrage. In de berekening wordt rekening gehouden met de eigen bijdrage en de netto bijtelling, zodat de medewerkers van je zorginstelling in een oogopslag zien wat de totale netto autokosten voor hen zijn.

Benieuwd naar deze handige rekentool? Bekijk de demoversie.