Het is voor zorginstellingen geen gemakkelijke tijd om a). (goed) personeel te vinden en b). medewerkers te behouden voor de organisatie. De vraag is enorm, maar het aanbod beperkt. En dan is het waardevol om creatief te zijn: hoe kun je onderscheidend blijven ten opzichte van andere organisaties? Het faciliteren van leaseauto’s is een slimme oplossing. En dan heb ik het niet over een standaard leaseoplossing, maar een oplossing die kostenneutraal is en aansluit bij de mobiliteitswensen van zorginstellingen.
Waarom juist kiezen voor leasen?
Er zijn heel veel manieren die bijdragen aan aantrekkelijk werkgeverschap, dus de vijver met oplossingen waaruit je kunt kiezen om je als zorginstelling te onderscheiden is groot. Waarom dan juist kiezen voor het aanbieden van leaseauto’s?
Ambulante zorgmedewerkers maken over het algemeen relatief veel kilometers, dus mobiliteit is een belangrijke pijler voor ze. Door een leaseauto voor ze te faciliteren, voorzie je in een belangrijke behoefte. Iets wat écht belangrijk voor ze is en waar ze blij mee zullen zijn. Ze zullen immers iedere dag van A naar B naar C etc. moeten komen. Dat kan uiteraard met eigen vervoer, maar door een auto van de zaak aan te bieden maak je echt het onderscheid.
Traditioneel leasen vs. een concept op maat
Maar dan rijst de vraag: voor welke oplossing/aanbieder kiezen we? Welke oplossing sluit het beste aan bij de mobiliteitswensen van nieuwe én bestaande medewerkers?
Ik wil je graag kennis laten maken met Zorglease op Maat, een concept speciaal ontwikkelt voor zorginstellingen. Het is een manier om kostenneutraal aan iedere ambulante zorgmedewerkers een auto aan te bieden.
Hoe zit het concept precies in elkaar? Het uitgangspunt is een “traditioneel” leasecontract, maar de verrekenmethodiek richting eigen medewerkers is uniek. De auto is onderdeel van een leasecontract voor de zorginstelling voor een vast bedrag per maand. Middels een gepersonaliseerde eigen bijdrage zorgt Zorglease op Maat ervoor dat het kostenneutraal is om leaseauto’s aan te bieden zonder medewerkers uit te sluiten. Zo creëert de oplossing ook direct meerwaarde voor de bedrijfsvoering.
Deze eigen bijdrage is afhankelijk van het aantal privé en zakelijke kilometers en de niet meer uit te keren reiskosten volgens de CAO VVT. Als een medewerker meer privékilometers maakt, zal zij ook een hogere eigen bijdrage betalen. Of met andere woorden: hoe meer zakelijke kilometers, hoe aantrekkelijker het is voor medewerkers.
Daarmee is het concept een prettige manier voor HR om nieuwe medewerkers aan te trekken en te binden. Zonder dat het extra geld kost.
De belangrijkste voordelen van leasen voor zorginstellingen op een rij
Zorglease op Maat kent voordelen voor meerdere partijen: de zorginstelling, medewerkers en zelfs cliënten.
De voordelen voor jouw organisatie:
● Een kostenneutrale mobiliteitsoplossing t.o.v. de CAO VVT
● Meer zichtbaarheid door een herkenbaar wagenpark
● Besparen op indirecte kosten
● Een onderscheidende regeling voor het binden en aantrekken van (nieuwe) medewerkers
● Een concept dat naadloos is in te passen in het MVO beleid
De voordelen voor medewerkers:
● Een lagere individuele bijdrage dan de kosten van een privéauto
● Geen onvoorziene kosten of verrassingen
● Geen financiering of eigen geld
● Rijdt in een nieuwe, comfortabele, schone en veilige auto
En cliënten ervaren meer veiligheid en zichtbaarheid door de herkenbaarheid van de auto’s.
Ervaringen in de praktijk
Savant Zorg is een mooi voorbeeld van een zorginstelling die (ook) worstelde met het aantrekken en behouden van personeel. Ondanks dat goed werkgeverschap altijd belangrijk is geweest voor hen. De inzet van leaseauto’s heeft hen geholpen om het personeelsverloop te verlagen naar slechts 7%. Je kunt hun verhaal, afwegingen en resultaten teruglezen in onze case study.