Ondanks dat het dit jaar nog niet zo koud is geweest hebben toch al veel automobilisten winterbanden laten monteren. Waarom nu al denken sommige mensen er ligt toch nog geen sneeuw. Het is bij iedereen wel bekend dat winterbanden in de regenachtige maanden veel voordelen bieden. Maar waarom bieden deze dan zoveel voordelen als het gaat om veiligheid? Welke winterband is dan de beste? En ben je verplicht met winterbanden te rijden? In dit blogartikel zullen we je hier alle antwoorden op geven.
Grip op de weg
In de herfst en winter kan het erg glad zijn op de weg. Gewone autobanden hebben meer moeite om tijdens slechte weersomstandigheden goed grip te houden. Winterbanden bieden tijdens dit slechtere weer meer veiligheid. Winterbanden bieden al veiligheid als de temperatuur lager is dan 7° of als er veel regen valt.
Wat zijn winterbanden?
Een winterband is, zoals de naam al doet vermoeden, speciaal ontworpen voor het rijden in koude omstandigheden en in sneeuw. Het verschil tussen een zomer- en winterband zit hem onder andere in het gebruik van andere soorten rubber en het profiel. Een winterband is gemaakt van veel zachter rubber en heeft een speciaal profiel dat zorgt voor een betere afvoer van water en sneeuw. Het zachte rubber zorgt voor een betere grip bij koudere temperaturen. Ter vergelijking: op droog wegdek is de gemiddelde remweg 12 meter en op nat wegdek 15 meter. De remweg op sneeuw is ook met winterbanden zó lang dat je je rijstijl aan moet passen. Rijden op sneeuw met zomerbanden is simpelweg gevaarlijk, dan helpt ook een aangepaste rijstijl niet meer.
Kwaliteit winterbanden
Voor het behalen van de aanduiding ‘winterband’, dat aangegeven wordt met een symbool van drie bergjes met een sneeuwvlok, worden de banden in Europa getest middels een remtest. Het symbool geeft dus slechts aan dat de band aan de minimale eisen voldoet. Er bestaat dan ook een grote verscheidenheid aan kwaliteit onder de vele verkrijgbare winterbanden. Laat je daarom goed adviseren of bekijk op internet de diverse winterbandentesten.
Is het verplicht met winterbanden te rijden bij winterse omstandigheden?
Om hier direct antwoord op te geven, in Nederland is het niet verplicht om met winterbanden te rijden bij winterse omstandigheden. Je bent zelf verantwoordelijk voor de veiligheid op de weg. Natuurlijk dienen de gemonteerde banden wel voldoende profiel te hebben (voldoen aan de wettelijke normen). Ook in Zwitserland en Frankrijk is het niet verplicht om met winterbanden te rijden, mits anders word aangegeven met verkeersborden. Natuurlijk wordt het wel geadviseerd.
In tegenstelling tot Nederland, is het in Duitsland wel verplicht om met winterbanden te rijden. Dit kun je zelf makkelijk controleren. Let er op of er op je band een zogenaamd ‘Alpine-symbool’ (een sneeuwvlokje) staat. Banden met een M+S (modder en sneeuw) aanduiding zijn niet voldoende. Let hier dus goed op wanneer je met winterse omstandigheden naar Duitsland gaat.
Ook wanneer je naar Oostenrijk gaat dient de auto voorzien te zijn van winterbanden. Hier is het verplicht van 1 november t/m 15 april bij winterse omstandigheden.
Winterbanden in beeld:
Het is duidelijk dat winterbanden meer veiligheid bieden tijdens de wintermaanden dan zomerbanden. Bekijk de video van ‘On The Road’ in samenwerking met het Safety Experience Center (SEC) om het nut van een winterband in de praktijk te zien.